ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τουρισμός: Πτώση έως 80%, απώλειες 74 δισ. € και 120 εκατ. θέσεων εργασίας

Τουρισμός: Πτώση έως 80%, απώλειες 74 δισ. € και 120 εκατ. θέσεων εργασίας

Σοκάρουν οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο αριθμός των τουριστών διεθνώς μπορεί να μειωθεί κατά 60% έως 80% το 2020, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση που είχε εκδώσει στα τέλη Μαρτίου, προέβλεπε μείωση της τάξεως του 20-30% στις τουριστικές αφίξεις.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 22% και 57% τον Μάρτιο, καθώς τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού σε πολλές χώρες, ενώ ο κλάδος στο πρώτο τρίμηνο του έτους βίωσε απώλειες κερδών 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων (74 δισεκ. ευρώ). Σύμφωνα με το δυσμενέστερο σενάριο, εκτιμάται ότι οι απώλειες σε έσοδα μπορεί να φθάσουν τα 910 δισεκ. δολάρια (843 δισεκ. ευρώ) έως και το 1,2 τρισεκ. δολάρια (1,111 τρισεκ. ευρώ). Ο UNWTO εκφράζει φόβους ότι «τίθενται σε κίνδυνο 100 με 120 εκατ. άμεσες θέσεις εργασίας στον τουρισμό».
«Είναι μακράν η πλέον σοβαρή κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο παγκόσμιος τουρισμός από την έναρξη των μελετών αυτών το 1950», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός, συμπληρώνοντας ότι «ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός σε διαφορετικό βαθμό στις διαφορές περιοχές και με χρονική αλληλεπικάλυψη, με την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού να είναι μεταξύ των πρώτων που αναμένεται να ανακάμψουν».
Οι πιο θετικές προοπτικές αφορούν την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με «την πλειονότητα των ειδικών να προβλέπει ανάκαμψη το 2020», ενώ για την Αμερική οι προοπτικές είναι οι πλέον απαισιόδοξες, καθώς θεωρείται δύσκολη μια ανάκαμψη το 2020. Για την Ευρώπη και την Ασία, «οι προοπτικές είναι μικτές, με το ήμισυ των ειδικών να αναμένει ανάκαμψη κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς».
Δύσκολο προβλέπεται το φετινό καλοκαίρι για χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους του κλάδου, μιας και όπως όλα δείχνουν, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία θα είναι βαθύτατες.

Δεν υπάρχουν σχόλια