ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ

Τα πακέτα διακοπών και οι μετακινήσεις με τις αεροπορικές εταιρείες θα απασχολήσουν έντονα το επόμενο χρονικό διάστημα τις χώρες της Ευρώπης που αναζητούν λύσεις μέσω κουπονιών και ενώ οι καλοκαιρινές διακοπές των πολιτών βρίσκονται στον «αέρα».
Εξαιρετικά δύσκολες στιγμές αναμένεται να βιώσει η τουριστική βιομηχανία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Μπροστά στα δισεκατομμύρια που διακυβεύονται, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποκλείεται να βρεθούν σε συγκρουσιακή τροχιά με το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, όσον αφορά τη στήριξη που προσφέρουν σε ταξιδιωτικές εταιρείες που εκδίδουν κουπόνια (vouchers) για τα ακυρωθέντα πακέτα διακοπών, χωρίς όμως να προσφέρουν και στους πελάτες τη δυνατότητα επιστροφής χρημάτων σε μετρητά, όπως απαιτεί η κοινοτική νομοθεσία.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει επιστροφή χρημάτων ή κουπόνια για τους τουρίστες που ακυρώνουν τις διακοπές τους όμως, σε εξέλιξη βρίσκεται μια προσπάθεια ανατροπής των δικαιωμάτων των ταξιδιωτών.
Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ρουμανία και η Πολωνία δήλωσαν ότι έχουν υιοθετήσει μέτρα, ή ότι θα το πράξουν, για να επιτρέψουν την έκδοση τέτοιων κουπονιών για να προστατεύσουν τον τουριστικό κλάδο.
Ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται και στις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες προσπαθούν να αποτρέψουν εκατομμύρια αξιώσεις για επιστροφή χρημάτων, έτσι ώστε να αποφύγουν μία ακόμη αποστράγγιση των ταμειακών τους αποθεμάτων, μιας που όλα τα αεροσκάφη έχουν καθηλωθεί στο έδαφος λόγω της πανδημίας.
«Εάν προσφέρονται, τα κουπόνια θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα έναντι αφερεγγυότητας. Αυτό ισχύει για τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά και για όλους τους άλλους τρόπους μεταφοράς, για άπαντες», δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Αλντίνα Βαλεάν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Όμως τα στοιχήματα είναι υψηλά. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και απασχολεί σχεδόν το 12% του εργατικού δυναμικού της ηπείρου, τονίζει ο Γκάρι Καπέλι, υπουργός Τουρισμού της Κροατίας, του οποίου η χώρα κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για το τρέχον διάστημα.
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως τα κουπόνια θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα κατάλληλο εργαλείο, αλλά τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτά καλύπτονται «από ένα κατάλληλο καθεστώς προστασίας από την αφερεγγυότητα» των ταξιδιωτικών φορέων.
Ωστόσο, στο σημείο αυτό ο Μπρετόν τόνισε πως οι εταιρείες θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν επιστροφές χρημάτων εάν οι πελάτες το επιθυμούν, ενώ η Βαλεάν δήλωσε πως οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν κουπόνια μόνο στην περίπτωση που οι επιβάτες συμφωνούν ρητά ότι δεν θα αξιώσουν επιστροφή σε μετρητά.
Εάν δεν προσφέρεται στους πελάτες μια τέτοια επιλογή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε στο μέλλον να κινήσει διαδικασίες για παραβίαση κοινοτικής νομοθεσίας εναντίον των κρατών μελών που τις παραβιάζουν και οι οποίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πρόστιμα.
Ιδίως για τα μεσογειακά έθνη, που αποδείχθηκαν πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της πανδημίας, ο τουρισμός αποτελεί μια στρατηγική βιομηχανία.
Οι υπουργοί Τουρισμού της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Ισπανίας ζήτησαν σε κοινή δήλωση τους χθες τη λήψη «ομοιογενών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο» για όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να επανεκκινήσουν τα ταξίδια κι ο τουρισμός με έναν ασφαλή τρόπο, καθώς τα lockdown λόγω κορονοϊού μειώνονται.
Σε απάντηση, η Βαλεάν τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη μέλη να συντονίσουν τα βήματά τους για την έξοδο από τα lockdown προκειμένου να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ που προκαλείται από μονομερή μέτρα σε εθνικό επίπεδο.
Οι 27 υπουργοί μεταφορών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν αύριο, Τετάρτη, για να συζητήσουν το πώς θα ευθυγραμμίσουν τα μέτρα για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στα κράτη μέλη.

Στον «αέρα» οι καλοκαιρινές διακοπές των ευρωπαίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η πανδημία θα μειώσει δραματικά τα έσοδα για ξενοδοχεία και εστιατόρια, τα γραφεία ταξιδίων θα χάσουν το 70% των κερδών τους, ενώ η κρουαζιέρα και οι αεροπορικές εταιρεία θα υποστούν ζημιά πάνω από 90%. Πάνω από 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν παγκοσμίως, τα 7 εκατομμύρια εξ αυτών στην Ευρώπη.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξουν τα σύνορα.
Με την πρόταση για «τουριστικούς διαδρόμους» υπό την επίβλεψη των επιδημιολόγων να έχει πέσει στο τραπέζι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, αρχικά συμβούλεψε κατά των διακοπών και μετά πρότεινε «έξυπνες λύσεις», χωρίς όμως να εξηγήσει τί εννοεί. Σε κάθε περίπτωση η Κομισιόν υποσχέθηκε «λεπτομερείς προτάσεις και οδηγίες» για τις μεταφορές και το σχεδιασμό των διακοπών «όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες».
Αυτές οι οδηγίες από τις Βρυξέλλες, οι οποίες δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα ανακοινωθούν, στόχο θα έχουν να διασφαλίσουν ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. θα αρθούν «συντονισμένα, όταν η επιδημιολογική κατάσταση είναι αρκετά εναρμονισμένη και οι κανόνες της απόστασης εφαρμόζονται υπεύθυνα και παντού», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico.
Θα πρέπει επίσης να αρθούν οι απαγορεύσεις μεταξύ περιοχών με παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων, υπό την παρακολούθηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών και να αποκατασταθεί η ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των χωρών της Σένγκεν. Μόνο τότε οι απαγορεύσεις που ισχύουν τώρα για υποδοχή τουριστών εκτός Ε.Ε. θα μπορούν να αρθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια