ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΡΧΑΊΑΣ ΠΌΛΗ ΤΗΣ ΚΈΡΚΥΡΑΣ, ΓΝΩΣΤΉ ΩΣ ΠΑΛΑΙΌΠΟΛΗ


ΑΡΧΑΊΑΣ ΠΌΛΗ ΤΗΣ ΚΈΡΚΥΡΑΣ, ΓΝΩΣΤΉ ΩΣ ΠΑΛΑΙΌΠΟΛΗ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ  ΙΔΡΎΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 8Ο Π.Χ ΑΙΏΝΑ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΔΩΡΙΕΊΣ ΑΠΟΊΚΟΥΣ ΜΕ ΑΡΧΗΓΌ ΤΟΝ ΧΕΡΣΙΚΡΆΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΜΕΤΑΞΎ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΉΣ ΓΑΡΊΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΆΛΑΣΣΑΣ ΤΟΥ ΧΑΛΙΚΙΌΠΟΥΛΟΥ.

ΕΚΕΊ ΌΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΏΤΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΈΣ ΤΟΥ 1843 ΒΡΈΘΗΚΕ Η ΠΑΛΑΙΌΠΟΛΗ ΥΠΟΛΟΓΊΖΕΤΑΙ ΌΤΙ ΉΤΑΝ ΤΟ ΚΈΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΌΛΗΣ, ΑΠΈΝΑΝΤΙ ΑΠΌ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΌ ΜΟΝ ΡΕΠΌ ΉΤΑΝ Η ΑΓΟΡΆ ΚΑΙ Η ΑΚΡΌΠΟΛΗ ΒΡΙΣΚΌΤΑΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΉ ΑΝΆΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΉ ΔΗΛΑΔΉ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΉΣΟΥ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΟΎ.

ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ


ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΧΑΊΑ ΚΈΡΚΥΡΑ ΣΏΖΟΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΆ ΤΕΊΧΗ ΚΑΙ ΤΜΉΜΑΤΑ ΑΡΧΑΊΩΝ ΝΑΏΝ.

ΑΡΓΌΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΤΑΓΕΝΈΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΈΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΌΠΟΛΗ ΒΡΈΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΆΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΆ ΕΥΡΉΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΊΑ ΜΝΗΜΕΊΑ. 

ΈΝΑ ΤΜΉΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΊΩΝ ΤΕΙΧΏΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΊ ΚΑΝΕΊΣ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙ, ΑΛΛΆ ΤΏΡΑ ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΜΌΝΟ ΠΆΝΩ ΑΠΌ ΤΟ ΑΕΡΟΔΙΆΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΌΧΙ ΑΠΌ ΤΗ ΘΆΛΑΣΣΑ. 

Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΉ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΑ ΕΊΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΆ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΈΝΗ ΤΏΡΑ, ΑΛΛΆ ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΤΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΉΤΑΝ ΤΟ ΊΔΙΟ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΊΑ ΤΟΥ 1960, ΌΤΑΝ ΑΝΑΠΤΎΧΘΗΚΕ ΑΝΕΞΈΛΕΓΚΤΑ Η ΧΕΡΣΌΝΗΣΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΟΎ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΊ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΊ ΘΗΣΑΥΡΟΊ ΘΆΦΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΆΝΤΑ.

Ο ΔΡΌΜΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΊ ΠΈΡΑ ​​ΑΠΌ ΤΟ ΝΑΌ ΤΗΣ ΑΘΗΝΆΣ, ΕΝΏΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΡΌΜΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΝΆΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΜΟΝ ΡΕΠΌ. ΑΚΡΙΒΏΣ ΈΞΩ ΑΠΌ ΤΟ ΧΏΡΟ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΝΕΊΣ ΕΚΤΕΤΑΜΈΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΈΣ ΕΡΓΑΣΊΕΣ....

ΝΑΌΣ ΑΡΤΈΜΙΔΟΣ ΓΟΡΓΟΎΣ


ΈΝΑΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΙΌΤΕΡΟΥΣ ΝΑΟΎΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΊΑΣ ΚΈΡΚΥΡΑΣ, Ο ΝΑΌΣ ΤΗΣ ΑΡΤΈΜΙΔΑΣ ΓΟΡΓΟΎΣ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΌΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΌΠΟΛΗΣ, ΔΊΠΛΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΉ ΑΓΊΩΝ ΘΕΟΔΏΡΩΝ ΣΤΡΑΤΙΆΣ, ΣΤΟ ΚΑΝΌΝΙ, ΔΊΠΛΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΊΟ ΥΛΛΑΪΚΌ ΛΙΜΆΝΙ. ΜΙΑ ΤΥΧΑΊΑ ΑΝΑΚΆΛΥΨΗ ΈΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ ΑΡΧΙΚΆ ΤΟ ΑΈΤΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΟΛΌΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΝΑΌ ΤΗΣ ΑΡΤΈΜΙΔΑΣ ΓΟΡΓΟΎΣ, ΠΟΥ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΊΤΑΙ ΓΎΡΩ ΣΤΑ 590 Π.Χ.ΤΟ ΑΈΤΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΎ ΤΗΣ ΑΡΤΈΜΙΔΑΣ ΓΟΡΓΟΎΣ ΘΕΩΡΕΊΤΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΌΤΕΡΟ ΣΩΖΌΜΕΝΟ ΛΊΘΙΝΟ ΑΈΤΩΜΑ ΚΑΙ ΑΝΉΚΕ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΆ ΠΛΕΥΡΆ ΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΉΜΑΤΟΣ. ΑΝΆΓΛΥΦΗ ΠΑΡΆΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΆΣ ΆΡΤΕΜΙΣ ΣΤΟ ΚΈΝΤΡΟ ΝΑ ΤΡΈΧΕΙ (ΓΟΡΓΏ) ΕΝΏ ΤΟ ΠΡΌΣΩΠΌ ΤΗΣ ΕΊΝΑΙ ΣΤΡΑΜΜΈΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΕΑΤΉ, ΚΟΣΜΕΊ ΤΟ ΑΈΤΩΜΑ ΑΥΤΌ ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΏΝΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΤΗΣ, ΧΡΥΣΆΩΡ ΚΑΙ ΠΉΓΑΣΟ, ΔΎΟ ΛΕΟΝΤΟΠΆΝΘΗΡΕΣ ΚΑΙ ΔΎΟ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΊΣ ΣΚΗΝΈΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΊΑ. ΤΟ ΓΙΓΑΝΤΙΑΊΩΝ ΔΙΑΣΤΆΣΕΩΝ (11,5Μ. X 4Μ.) ΑΈΤΩΜΑ ΕΚΤΊΘΕΤΑΙ ΣΉΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΤΗΣ ΚΈΡΚΥΡΑΣ.ΑΠΌ ΤΟ ΝΑΌ ΤΗΣ ΑΡΤΈΜΙΔΑΣ ΓΟΡΓΟΎΣ ΣΏΖΟΝΤΑΙ ΜΌΝΟ ΟΙ ΤΆΦΡΟΙ ΘΕΜΕΛΊΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΈΝΟΙ ΛΙΘΌΠΛΙΝΘΟΙ ΑΠΌ ΤΗ ΣΤΉΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΑΠΈΔΟΥ. ΕΠΡΌΚΕΙΤΟ ΌΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑΟΎ ΔΩΡΙΚΟΎ ΡΥΘΜΟΎ, ΜΕ 8 ΚΊΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΌΣΟΨΗ ΚΑΙ 17 ΣΤΑ ΠΛΆΓΙΑ, ΕΝΏ ΤΟ ΜΉΚΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΊΖΕΤΑΙ ΣΤΑ 48 ΜΈΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΆΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑ 22 ΜΈΤΡΑ.

ΝΑΌΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΜΟΝ ΡΕΠΟ


ΝΑΌΣ ΤΟΥ ΑΠΌΛΛΩΝΑ ΣΤΟ ΚΑΡΔΆΚΙ, ΛΥΚΑΥΓΈΣ
O ΝΑΌΣ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΌΤΟΜΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΉ ΑΚΤΉ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΉΣΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΛΉΨΕΩΣ, (ΕΝΤΌΣ ΤΟΥ ΚΤΉΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΟΝ-ΡΕΠΌ) ΑΚΡΙΒΏΣ ΠΆΝΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΓΙΆ ΠΟΥ ΒΛΈΠΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΆΛΑΣΣΑ, ΛΊΓΟ ΨΗΛΌΤΕΡΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΗΓΉ ΤΟΥ ΚΑΡΔΑΚΊΟΥ.
ΑΠΟΚΑΛΎΦΘΗΚΕ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΆΓΓΛΟΥΣ ΤΟ 1822 ΣΤΙΣ ΑΠΌΤΟΜΕΣ ΠΛΑΓΙΈΣ ΛΊΓΟ ΨΗΛΌΤΕΡΑ ΑΠ' ΤΗΝ ΠΗΓΉ ΤΟΥ ΚΑΡΔΑΚΊΟΥ. ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΩΡΙΚΌ ΝΑΌ ΜΙΚΡΏΝ ΔΙΑΣΤΆΣΕΩΝ (11,91 Χ 25,5 Μ) ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΟΑΡΧΑΪΚΏΝ ΧΡΌΝΩΝ (510 Π.Χ.), ΤΟΥ ΟΠΟΊΟΥ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΌ ΤΜΉΜΑ ΈΧΕΙ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΆΛΑΣΣΑ. ΕΊΝΑΙ Ο ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΣΩΖΌΜΕΝΟΣ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΎΣ ΝΑΟΎΣ.


 

ΝΑΌΣ ΗΡΑΣ ΜΟΝ ΡΕΠΟ


Ο ΝΑΌΣ ΤΗΣ ΉΡΑΣ Ή ΤΟ ΗΡΑΊΟΝ ΕΊΝΑΙ ΑΡΧΑΪΚΌΣ ΝΑΌΣ ΣΤΗΝ ΚΈΡΚΥΡΑ, ΧΤΙΣΜΈΝΟΣ ΓΎΡΩ ΣΤΟ 610 Π.Χ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΊΑ ΠΌΛΗ ΚΌΡΚΥΡΑ, ΓΝΩΣΤΉ ΣΉΜΕΡΑ ΩΣ ΠΑΛΑΙΌΠΟΛΗ, ΚΑΙ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΕΝΤΌΣ ΤΟΥ ΕΔΆΦΟΥΣ ΤΟΥ ΚΤΉΜΑΤΟΣ ΜΟΝ ΡΕΠΌ



ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΝΑΟ ΑΝΗΚΟΥΝ ΟΙ  ΚΊΟΝΕΣ ΑΛΛΑ ΣΊΓΟΥΡΑ  ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΩΡΙΚΌ ΝΑΌ ΟΠΩΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗΣ
ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΉΘΗΚΕ ΣΤΑ ΜΈΣΑ ΤΟΥ 5ΟΥ Μ.Χ. ΑΙΏΝΑ, ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΠΊΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΚΈΡΚΥΡΑΣ ΙΟΒΙΑΝΌ.

ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΈΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΊΑ ΑΝΑΦΩΝΉΤΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια