ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρία αστρονομικά γεγονότα την Κυριακή


Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας ενημερώνει πως την Κυριακή 21 Ιουνίου 2020 θα έχουμε τρία αστρονομικά γεγονότα:
-Θερινό Ηλιοστάσιο στις 00:43, ξημερώματα Κυριακής, που θα σημάνει την έναρξη του καλοκαιριού, 
-Νέα Σελήνη στις 09:42 και
-Δακτυλιοειδή έκλειψη ηλίου σε μέρη της Αφρικής και της Ασίας η οποία θα είναι ορατή ως μερική έκλειψη ηλίου σε μας. 
Για την Κέρκυρα, η έκλειψη θα αρχίσει γύρω στις 7:57 και θα τελειώσει στις 09:04 με μέγιστο στις 8:30, 
που για την περιοχή μας θα είναι περίπου στο 13% κάλυψης του Ηλιακού δίσκου.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Η παρατήρηση της έκλειψης πρέπει να γίνει μόνο με τα ειδικά ηλιακά φίλτρα, 
 όπως περιγράφονται στο σχετικό θέμα απο το astrovox: 
*Για την ασφαλή παρατήρηση του Ήλιου είναι απαραίτητο λοιπόν να χρησιμοποιούμε ειδικό φίλτρο που μειώνει κατά πολύ την φωτεινότητά του (10.000-100.000 φορές) ή επιτρέπει μόνο σε ένα μικρό μέρος του φάσματος να περάσει (π.χ. φίλτρο Ηα). Το φίλτρο πρέπει να τοποθετηθεί με ασφαλή τρόπο μπρόστα από το οπτικό όργανο ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσει ξαφνικά. Επίσης ακίνδυνη είναι η παρατήρηση του Ήλιου μέσω προβολής σε πέτασμα, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά τη σκόπευση, ώστε οι ακτίνες του Ήλιου να εξέρχονται πάντα από το τηλεσκόπιο και το είδωλό του να προβάλεται ολόκληρο στο πέτασμα.
Για την παρατήρηση μόνο με τα μάτια (χωρίς οπτικό όργανο) είναι απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά/φίλτρα που πωλούνται με ελάχιστο κόστος (συνήθως λιγότερο από 5 ευρώ) στα καταστήματα αστρονομικού εξοπλισμού. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η παρατήρηση του Ήλιου μέσα από αυτοσχέδια “φίλτρα” όπως καπνισμένα γυαλιά, φίλμ, cd, γυαλιά ηλεκτροσυγκόλλησης, γυαλιά ηλίου τοποθετημένα το ένα μετά το άλλο ή άλλες ιδιοκασκευές. Ακόμη και αν δίνεται η αίσθηση ότι η λαμπρότητα του Ήλιου μειώθηκε επαρκώς με κάποιο πρόχειρο φίλτρο, μεγάλο μέρος αόρατης βλαβερής για τα μάτια μας ακτινοβολίας μπορεί να περάσει και να μας δημιουρήσει μόνιμη βλάβη.
Ο Ήλιος ΔΕΝ είναι ακίνδυνος για άμεση παρατήρηση χωρίς φίλτρα κατά τη διάρκεια εκλείψεων, ακόμη και αν έχει κρυφτεί μεγάλο μέρος του πίσω από τη Σελήνη. Μόνο κατά τη φάση της ολικότητας, διάρκειας λίγων λεπτών, μπορούμε να παρατηρήσουμε το στέμμα του απευθείας χωρίς φίλτρο, επειδή τότε κανένα μέρος της λαμπρής επιφάνειας του Ήλιου δεν είναι ορατό.
Ολικές εκλείψεις συμβαίνουν σχεδόν κάθε χρόνο σε διάφορα μέρη της υφηλίου.
Ωστόσο, η επόμενη ολική ηλιακή έκλειψη ορατή από την Ελλάδα θα είναι το …2088!
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί να μην παρατηρηθεί η έκλειψη χωρίς τη χρήση ειδικών φίλτρων ακόμα και αν απλά κοιτάζετε με τα μάτια σας. 
Υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης στην υγεία των οφθαλμών.
 
Χωρίς παρατήρηση από την Αστρονομική
Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας, δεν θα διοργανώσει παρατήρηση του φαινομένου, στα πλαίσια της προστασίας του κοινού από την μετάδοση του covid-19. Μέλη της ομάδας παρατήρησης και αστροφωτογραφίας της εταιρείας μας, θα φωτογραφίσουν τις φάσεις της έκλειψης  και θα αναρτηθούν σχετικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο.
Σχετικές πληροφορίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια